Prof Dr. M.J.A Werger

Sinds: Wissel-ALv 2007 goedgekeurd, symposium leerprocessen 2008 ceremonieel

Prof. dr. Marinus Werger (1944) is plantenecoloog. Hij heeft in Utrecht gestudeerd en is in 1973 in Nijmegen gepromoveerd. In 1979 is hij in Utrecht benoemd en hij was daar tot voorjaar-2009 leerstoelhouder Plantenecologie & Biodiversiteit.

Marinus Werger begon zijn carrière als vegetatiekundige en richtte zich al snel op functioneel ecologisch onderzoek aan groei- en overlevingsstrategieën van planten. In zijn groep combineerde hij dit met ecofysiologisch en populatie-dynamisch onderzoek, in het veld, in de proeftuin en in de klimaatkamer, en ontwikkelde mechanistische modellen om de regulatie van biodiversiteit te begrijpen en niveaus van duurzame exploitatie van ecosystemen te bepalen. In zijn beginjaren werd hij specialist in de ecologie van de half-woestijnen en savannen in zuidelijk Afrika, maar later werkte hij veel in tropische bossenecosystemen in Zuid-Amerika en Oost-Azië. Dit onderzoek heeft veel publicaties opgeleverd.

Ook zijn onderzoek naar de functionele aspecten van de structuur van vegetatie en de daaruit voortkomende mechanismen van successie, ontwikkeld in samenwerking met een Japanse collega, heeft internationaal zeer de aandacht getrokken. Marinus Werger heeft in zeer veel ecosystemen gereisd en internationaal ook veel gedoceerd. Hij was vele maanden gasthoogleraar in Japan (Tokyo, Kyoto & Tohoku) en Israel (Jerusalem), is nog altijd honorair hoogleraar in China, en heeft als promotor in binnen- en buitenland in totaal 86 promoties begeleid.

Hij was redacteur van veel internationale vaktijdschriften en van veel vakboeken, die bij Junk, Kluwer, Elsevier, Cambridge University Press en Springer gepubliceerd zijn. Ook als bestuurder was hij actief: hij is decaan van de Faculteit Biologie geweest, heeft in vele Utrechtse, landelijke en internationale commissies en besturen gezeten, was een kwart eeuw mede-bestuurder van de Prins Bernhard Leerstoel voor Internationale Natuurbescherming in Utrecht, en is bestuurslid van Tropenbos International.

Hij is in 1987 tot lid van de Koninklijke Academie van Wetenschappen gekozen en daar 7 jaar voorzitter van de Sectie Biologie geweest.

Voor zijn opleiding van en samenwerking met Chinese onderzoekers heeft hij in 1998 de Friendship Award van de Chinese regering ontvangen. In 2008 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in hetzelfde jaar ook tot erelid van de UBV.

Singleloop

| Activiteiten | No Comments
14 februari Lieve DGKers🐎, Stormtroopers🍃 en UBVers🐸 en overigen Zijn jullie ook helemaal klaar met die baby die je zo hard aan het gaslighten is dat je bijna in de…

PlantPUT

| Activiteiten | No Comments
30 januari Heb jij een pracht plant waar je hart en ziel in hebt gestoken om hem levend te houden? Of heb je net een nieuwe plant gekocht die je…

Bioborrel

| Activiteiten | No Comments
26 januari Lieve studenten en medewerkers van biologie, Op 26 januari zal de bioborrel weer plaatsvinden! Van 16:30 tot ongeveer 18:30 zijn jullie allemaal welkom in de Kruyt Kantine om…

Muziekquiz

| Activiteiten | No Comments
25 januari Hoi allemaal!! Het is weer tijd voor de Muziekquiz✨ 25 januari zijn jullie welkom op de kamer om 17:00, waarna de quiz start om 17:15. Je kan een…