Medezeggenschap

De medezeggenschap aan de UU is primair bedoeld om de kwaliteit van de opleiding te waarborgen. Deze kwaliteitscontrole wordt gedaan op verschillende vlakken (beleid/onderwijs) en op verschillende niveaus (departementaal/facultair). Hier volgt informatie over de verschillede medenzeggenschapsorganen en de studentleden ervan zodat je weet waar je terecht kunt met eventuelen klachten, tips of ideen.

Het is voor de medenzeggenschap erg belangrijk dat de onderwijsenquêtes na afloop van de cursussen door veel studenten worden ingevuld. Lever jou bijdrage aan de medezeggenschap en vul altijd de enquêtes in aan het einde van de periode! De link wordt je toegestuurd op je studentmail maar mocht je hem nog niet hebben ingevuld dan kun je hier alsnog de onderwijsenquête invullen.

Voor informatie over de actuele rechten en plichten van zowel studenten als de universiteit kun je terecht bij onderwijs en examenregeling (OER) van de bachelor opleiding Biologie.


Studentbestuurslid
Het studentbestuurslid Biologie vertegenwoordigt  de studenten van de opleiding in het departementsbestuur.  Om de benodigde informatie van hen te krijgen en aan hen te geven, neemt het studentbestuurslid zitting als adviseur in verschillende medezeggenschaporganen. Deze medezeggenschaporganen zijn hieronder beschreven. Het studentbestuurslid van studiejaar 2022-2023 is Xannder Bruins.


ODC/Faculteitsraad
Als eerste is er de Onderdeelscommissie (ODC). Veranderingen in het beleid die het Bestuursteam in wil voeren worden eerst voorgelegd aan deze commissie. De commissie voorziet deze voorstellen van advies. Een aantal beleidszaken en -stukken vereisen de instemming van de commissie alvorens ze geldig worden. Verder adviseert de commissie het Bestuursteam ook (mogelijk ongevraagd) over lopende zaken. De commissie bestaat uit 7 studenten en 7 medewerkers. Een van deze studenten en een van deze medewerkers neemt ook zitting  in de faculteitsraad. Deze doet ongeveer hetzelfde als de ODC alleen dan op facultair niveau (Bèta).


OAC-B

Naast het te voeren beleid is er ook een commissie die de kwaliteit van het onderwijs binnen de opleiding Biologie bewaakt, de Opleidingsadviescommissie-Biologie (OAC-B). Deze commissie bestaat uit 6 docenten en dit jaar 7 studenten. Zij adviseren zij het bestuur van Biologie over de ontwikkeling en uitvoering van onderwijsbeleid. Dat doen zij aan de hand van de onderwijsenquêtes die na afloop van elke cursus gehouden worden. Vul deze dan ook altijd in! Ook maken de leden van de OAC-B geregeld deel uit van ontwikkelteams die zich bezig houden met de vernieuwing van specifieke onderdelen van de opleiding.


EOC
De eerstejaarsonderwijscommissie (EOC), is een commissie bestaande uit eerstejaars die met docenten om de tafel gaan zitten om de eerstejaarscursussen te evalueren. Dit gebeurd net als bij de OAC-B aan de hand van de onderwijsenquêtes.

Voor vragen over de medezeggenschap kun altijd terecht bij studentbestuurslid Bas Mekel of een van de commissieleden van de ODC, OAC-B of EOC.


LOBS: Medezeggenschap op landelijk niveau

Het Landelijke Overleg Biologie Studenten is een groep van alle Nederlandse universiteiten met Biologie opleidingen. Het doel van het LOBS is het behartigen van de belangen van alle biologiestudenten. Ze komen maandelijks bij elkaar en bespreken de problemen en ontwikkelingen aan de verschillende universiteiten. Ook is het LOBS bezig met het in kaart brengen van alle biologiegerelateerde studies in Nederland. Hierbij hoort ook Bachelor en Mastervoorlichting. De belangrijste activiteit van het LOBS is dan ook de landelijke masterdag, die een keer per jaar georganiseerd wordt. De andere grote activiteit die het LOBS organiseert is het National Congres Biology Students (NCBS), een congres in Burgers Zoo!
Het LOBS wordt ondersteunt door het Nederlandse Instituut voor Biologie (NIBI).

Wil je meer weten over het LOBS of heb je interesse, mail dan naar bestuur@lobs.eu, neem een kijkje op de website www.lobs.eu of spreek de vice-voorzitter op de UBV kamer aan!

september 2023

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Carrière avond

| Activiteiten | No Comments
16 November is het zover de carrièreavond, hier vast een preview van de sprekers. Denk je nu daar moet ik bij zijn schrijf je dan vooral in op Codex. Ps:…

KaraokePUT

| Activiteiten | No Comments
21 juni Beste mensen het is weer zover; de karaokePUT! De PUT en de muziekcie slaan hun handen weer ineen om een fantastische, met schreeuwende mensen gevulde, avond te organiseren…

Ciderworkshop

| Activiteiten | No Comments
21 juni Schrijf je in voor de Fermentacie Ciderwedstrijd 2022 ! Battle tegen je mede-biologen in de ultiem sappige showdown ! Wie van jullie weet zijn gist het best te…

Start Gotcha

| Activiteiten | No Comments
21 juni Ahoy Landrotten 🏴‍☠️ Hebben jullie zin in een epische strijd met jullie studiegenoten? Willen jullie ook zo veel mogelijk UBV´ers nat maken? 💦 🎊Nou dan hebben we de…