Medezeggenschap

De medezeggenschap aan de UU is primair bedoeld om de kwaliteit van de opleiding te waarborgen. Deze kwaliteitscontrole wordt gedaan op verschillende vlakken (beleid/onderwijs) en op verschillende niveaus (departementaal/facultair). Hier volgt informatie over de verschillede medenzeggenschapsorganen en de studentleden ervan zodat je weet waar je terecht kunt met eventuelen klachten, tips of ideen.

Het is voor de medenzeggenschap erg belangrijk dat de onderwijsenquêtes na afloop van de cursussen door veel studenten worden ingevuld. Lever jou bijdrage aan de medezeggenschap en vul altijd de enquêtes in aan het einde van de periode! De link wordt je toegestuurd op je studentmail maar mocht je hem nog niet hebben ingevuld dan kun je hier alsnog de onderwijsenquête invullen.

Voor informatie over de actuele rechten en plichten van zowel studenten als de universiteit kun je terecht bij onderwijs en examenregeling (OER) van de bachelor opleiding Biologie.


Studentbestuurslid
Het studentbestuurslid Biologie vertegenwoordigt  de studenten van de opleiding in het departementsbestuur.  Om de benodigde informatie van hen te krijgen en aan hen te geven, neemt het studentbestuurslid zitting als adviseur in verschillende medezeggenschaporganen. Deze medezeggenschaporganen zijn hieronder beschreven. Het studentbestuurslid van studiejaar 2021-2022 is Kelly Bulsink.


ODC/Faculteitsraad
Als eerste is er de Onderdeelscommissie (ODC). Veranderingen in het beleid die het Bestuursteam in wil voeren worden eerst voorgelegd aan deze commissie. De commissie voorziet deze voorstellen van advies. Een aantal beleidszaken en -stukken vereisen de instemming van de commissie alvorens ze geldig worden. Verder adviseert de commissie het Bestuursteam ook (mogelijk ongevraagd) over lopende zaken. De commissie bestaat uit 7 studenten en 7 medewerkers. Een van deze studenten en een van deze medewerkers neemt ook zitting  in de faculteitsraad. Deze doet ongeveer hetzelfde als de ODC alleen dan op facultair niveau (Bèta).


OAC-B

Naast het te voeren beleid is er ook een commissie die de kwaliteit van het onderwijs binnen de opleiding Biologie bewaakt, de Opleidingsadviescommissie-Biologie (OAC-B). Deze commissie bestaat uit 6 docenten en dit jaar 7 studenten. Zij adviseren zij het bestuur van Biologie over de ontwikkeling en uitvoering van onderwijsbeleid. Dat doen zij aan de hand van de onderwijsenquêtes die na afloop van elke cursus gehouden worden. Vul deze dan ook altijd in! Ook maken de leden van de OAC-B geregeld deel uit van ontwikkelteams die zich bezig houden met de vernieuwing van specifieke onderdelen van de opleiding.


EOC
De eerstejaarsonderwijscommissie (EOC), is een commissie bestaande uit eerstejaars die met docenten om de tafel gaan zitten om de eerstejaarscursussen te evalueren. Dit gebeurd net als bij de OAC-B aan de hand van de onderwijsenquêtes.

Voor vragen over de medezeggenschap kun altijd terecht bij studentbestuurslid Bas Mekel of een van de commissieleden van de ODC, OAC-B of EOC.


LOBS: Medezeggenschap op landelijk niveau

Het Landelijke Overleg Biologie Studenten is een groep van alle Nederlandse universiteiten met Biologie opleidingen. Het doel van het LOBS is het behartigen van de belangen van alle biologiestudenten. Ze komen maandelijks bij elkaar en bespreken de problemen en ontwikkelingen aan de verschillende universiteiten. Ook is het LOBS bezig met het in kaart brengen van alle biologiegerelateerde studies in Nederland. Hierbij hoort ook Bachelor en Mastervoorlichting. De belangrijste activiteit van het LOBS is dan ook de landelijke masterdag, die een keer per jaar georganiseerd wordt. De andere grote activiteit die het LOBS organiseert is het National Congres Biology Students (NCBS), een congres in Burgers Zoo!
Het LOBS wordt ondersteunt door het Nederlandse Instituut voor Biologie (NIBI).

Wil je meer weten over het LOBS of heb je interesse, mail dan naar bestuur@lobs.eu, neem een kijkje op de website www.lobs.eu of spreek de vice-voorzitter op de UBV kamer aan!

januari 2022

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Commissie Informatie Avond

| Activiteiten | No Comments
Donderdag 3 februari Woensdag 3 februari vinden alweer de commissieworkshops plaats! Hier kan je meer leren over wat het werk in een commissie precies inhoudt en wat voor vaardigheden hiervoor…

Brownieverkoop

| Activiteiten | No Comments
8 februari *BROWNIES THUISBEZORGD OF OPHALEN OP DE UBV-KAMER VANAF 1 EURO* Lieve UBV’ers, Binnenkort hebben we weer de volgende brownieverkoop! Gelukkig mag de universiteit weer open en kunnen we…

Almanak paginaveiling

| Geen onderdeel van een categorie | No Comments
23 december PAGINA VEILING UPDATE Geachte UBV’ers, de paginaveiling van de 33e almanak is hierbij van start! Wij hebben vandaag, donderdag 23 december, twee advertenties open staan op marktplaats. Hier…

Kerstversiering competitie

| Activiteiten | No Comments
tot 24 december Heyhey duurzame creatievelingen, Het zit allemaal niet mee met de coronamaatregelen, maar niet getreurd want de Artcie en Orbis organiseren samen een kerstversiering competitie Versier zelf thuis…