Docent van het jaar

Beste biologen, de resultaten van de Biologie docent van het Jaar stemronde zijn bekend! Er zijn ontzettend veel reacties binnengekomen, maar er kan natuurlijk maar één docent de meeste stemmen krijgen. Daarom is Lena Will door de biologie studenten en medewerkers van het departement verkozen tot Biologie Docent van het jaar 2020-2021!

Binnenkort zal Lena door de UBV worden voorgedragen voor de Docenttalent Prijs van de UU. We gaan ons best doen om deze titel binnen te slepen!

Ik wil, mede namens Lena, iedereen die heeft geholpen bij het nomineren en stemmen enorm bedanken, dit wordt ook erg gewaardeerd door docenten!

Hieronder nog een korte introductie van Lena:

Lena Will
Ik ben Lena Will en docent bij de afdeling Celbiologie, Neurobiologie en Biofysica. Jullie kennen me misschien van de eerstejaars cursus Genen & Gezondheid van 2019/20, of de MGOT-waar we samen 10 weken in de practicumzaal hebben gestaan, en als je het studiepad Neurobiologie volgt dan mogelijk ook van de cursus Neuronale Aandoeningen. En mocht je je niet meer aan mijn colleges en practica herinneren, dan misschien wel aan de vele announcements/e-mails van mij. Want bij die drie cursussen ben ik ook de coördinator en ik houd van een goede en persoonlijke communicatie met mijn studenten en schrijf daarom misschien soms een announcement/email meer dan noodzakelijk. Daarnaast geef ik colleges bij Neurobiologie, het stamcel-college bij Cellen & Weefsels, onderwijs bij BMW en ben tutor voor inmiddels 3 fantastische tutorgroepjes. Geen twijfels dus, mijn interesses liggen bij de moleculaire celbiologie en de neurobiologie – en natuurlijk bij het onderwijs geven.

In mijn cursussen probeer ik dan ook precies deze passie voor moleculaire, cel- en neurobiologisch onderzoek enerzijds en onderwijs geven anderzijds succesvol te combineren en mijn groot enthousiasme hiervoor aan jullie over te brengen. Want biologische kennis en begrip opdoen, en biologisch onderzoek zijn voor mij onafscheidelijk, en de combinatie is voor mij hét recept voor goed en leuk onderwijs. Zo gebruik ik voor mijn colleges niet alleen veel voorbeelden uit recente onderzoeken, maar laat ik de studenten in mijn practica vooral ook direct meewerken aan mijn eigen onderzoekprojecten en actueel lopende experimenten in ons werkgroep. Volgens mij een perfecte win-win-situatie! Zo krijgen jullie direct inzicht in het onderzoek van onze werkgroep, doen jullie “echt” onderzoek en het leuke eraan: onze werkgroep heeft er ook iets aan. Daarbij hoort natuurlijk een groot stuk vertrouwen in de studenten, maar dat heb ik! Ik wil jullie graag zoveel mogelijk leren en “meegeven” maar eis dus ook een hoop van jullie. Maar ik probeer van mijn kant door een heldere cursusstructuur en communicatie, door motiverende opdrachten en een grote portie enthousiasme, vertrouwen en betrokkenheid in jullie belangen ertoe bij te dragen dat dit dan ook kan en lukt. Bij elk cursus ben ik opnieuw verbaasd en heel trots op wat mijn studenten dan allemaal voor elkaar krijgen. Dat geeft me dan steeds ook extra motivatie en hoort zeker bij de allerleukste momenten van mijn droombaan: biologie-docent zijn die haar studenten kan helpen nog meer moleculaire, cel- en neurobiologische kennis en begrippen op te doen, en een zelfstandig biologisch onderzoeker te worden.


Docentenprijs 2019-2020
Edwin Pos is dit jaar door de studenten en medewerkers van het departement verkozen tot Biologie docent van het jaar.  We hebben hem daarom voorgedragen aan de Universiteit Utrecht voor de Docentenprijs 2020.  Hij is uiteindelijk bij de laatste vier geëindigd maar heeft helaas de prijs niet gewonnen. Desalniettemin zijn we ontzettend trots op het resultaat! Voor de studenten die Edwin niet kennen is hier een kleine introductie.

Edwin Pos
Binnen de biologie krijgt iedereen wel een keer met mij te maken als docent, of je het nou leuk vindt of niet. Binnen het departement biologie verzorg ik namelijk vrijwel alle vakken op het gebied van de evolutionaire biologie en coördineer ik het studiepad evolutiebiologie. Evolutie is een allesomvattende discipline, waar kennis van genetica, ecologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde en nog veel meer noodzakelijk is.  De meesten van jullie vinden evolutie dan ook wel interessant maar vaak ook lastig: de twee ingrediënten voor goed onderwijs!

In mijn onderwijs probeer ik jullie dan ook vooral te overtuigen en te motiveren die complexiteit van het leven te begrijpen door vooral zelf vol enthousiasme te vertellen, jullie snel van feedback en antwoord te voorzien en de lastige dingen leuk te maken zodat je ze beter kan begrijpen. Mijn cursussen worden gekenmerkt door (vooral) veel interactie, humor en een goede dosis ambitie en discipline. Ook al wordt je dan soms als ADHD-docent omschreven of duren de colleges wat langer dan normaal, voor mij is het belangrijkste dat je weer naar huis gaat met een stukje meer kennis, begrip en enthousiasme over die ongelooflijke complexe aard van de natuur.


Docentenprijs 2018-2019
Dit jaar is door de studenten en medewerkers van het departement Biologie Laurens van Meeteren verkozen tot Biologie Docent van het jaar! Namens de UBV hebben wij Laurens daarna ook voorgedragen voor de Docenttalent Prijs  2018-2019 van de Universiteit Utrecht. We zijn bij de laatste vier gekomen, maar hebben de prijs helaas niet gewonnen.


Docentenprijs 2017 – 2018
Vorig jaar was Margot Koster Biologie docent van het jaar. Zij heeft vervolgens ook de Docentenprijs 2017-2018 gewonnen. We zijn daar als UBV nog steeds erg trots op!

Voor de mensen die Margot niet kennen:

Ik ben Margot Koster en ben universitair docent bij de leerstoelgroep microbiologie. Jullie kunnen me in ieder geval gezien hebben in de cursus Evolutie en biodiversiteit, tenminste diegenen die de colleges hebben gevolgd. In deze cursus bespreek ik de microbiële diversiteit.  Daarnaast geef ik de eerstejaars cursus Biotechnologie en maatschappij, een deel van de cursus Microbiële interacties, Moleculaire prokaryote microbiologie en Advanced biotechnology voor het University College Utrecht.  Mijn interesses liggen dus duidelijk bij de microbiologie, de biotechnologie en het onderwijs.

Graag probeer ik in mijn  cursussen nieuwe dingen uit, ontwikkel ik opdrachten en gebruik diverse onderwijsvormen. Niet omdat het moet, maar omdat ik het leuk vind en omdat onderwijs naar mijn mening altijd beter kan. Ik wil graag activerend onderwijs geven, waarbij studenten zelf nadenken over de stof en bezig zijn met het oplossen van realistische problemen. Zo werken de studenten in de cursus Biotechnologie al aan een echte externe opdracht. Vaak zijn de opdrachtgevers verbaasd over wat de eerstejaars studenten kunnen bereiken. Dan ben ik trots op mijn studenten, net zoals ik nu trots ben op mijn nominatie voor docent van het jaar.

januari 2022

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Commissie Informatie Avond

| Activiteiten | No Comments
Donderdag 3 februari Woensdag 3 februari vinden alweer de commissieworkshops plaats! Hier kan je meer leren over wat het werk in een commissie precies inhoudt en wat voor vaardigheden hiervoor…

Brownieverkoop

| Activiteiten | No Comments
8 februari *BROWNIES THUISBEZORGD OF OPHALEN OP DE UBV-KAMER VANAF 1 EURO* Lieve UBV’ers, Binnenkort hebben we weer de volgende brownieverkoop! Gelukkig mag de universiteit weer open en kunnen we…

Almanak paginaveiling

| Geen onderdeel van een categorie | No Comments
23 december PAGINA VEILING UPDATE Geachte UBV’ers, de paginaveiling van de 33e almanak is hierbij van start! Wij hebben vandaag, donderdag 23 december, twee advertenties open staan op marktplaats. Hier…

Kerstversiering competitie

| Activiteiten | No Comments
tot 24 december Heyhey duurzame creatievelingen, Het zit allemaal niet mee met de coronamaatregelen, maar niet getreurd want de Artcie en Orbis organiseren samen een kerstversiering competitie Versier zelf thuis…