Mellifera
De bijenwerkgroep verzorgt de bijenstand op de Driehoek. Deze staat hier nu zo’n 4 jaar. Wist je dat er geen enkele andere studie- of studentenvereniging is in Nederland met eigen bijen? Het is ook niet niks om te onderhouden. Ik ben dan ook blij dat zowel bijen als werkgroep gegroeid zijn afgelopen jaar. In 2018 hebben zich steeds meer imkers in wording (cursisten) aangesloten bij de werkgroep. Inmiddels bestaat deze uit Ilmar, Ruben, Sonia, Emma, Julia, Roos, Sten en Leon.
Ook de bijen zelf hebben het goed. Want hoewel de droogte en hitte voor ons Nederlanders misschien wat onwennig was, is het voor bijen heel gunstig. Ze kunnen dan namelijk zo vaak als ze willen naar buiten om nectar en pollen te halen. Dat is één van de redenen dat we tot twee keer aan toe die verrukkelijke honing hebben kunnen verkopen op de UBV-kamer. Hopelijk dit jaar weer (maar in juni kan het eigenlijk elk jaar wel). Daarnaast hebben we twee kunstzwermen kunnen verenigen tot een nieuw, redelijk groot volk. Daarmee hebben we nu vijf volken staan.
Dit stukje wordt een waslijst aan technische feiten als ik vertel wat de werkgroep precies doet om de bijenvolken te onderhouden, maar ik kan je wel vertellen dat het een heel erg leuke en bijzondere hobby is. Onder meer door de fascinerende leefwijze van die beesten. Als Bioloog kom je een hoop bijzondere levensvormen tegen, maar bijen staan nog steeds wel in mijn top drie, als ze niet helemaal bovenaan staan. Hun oriëntatievermogen, en hoe ze dit onderling communiceren, is ongekend. Ook hun manier van voortplanten is ongewoon, wat ze weer interessant maakt in de context van evolutie, gedrag en genetica. Vooral eens in verdiepen!