Sinds: Zomer-ALv 2023 goedgekeurd, opening centenniumjaar 2023 ceremonieel
Prof. dr. Anna Akhmanova (1967) is hoogleraar celbiologie aan de universiteit van Utrecht. Hier doet ze onderzoek naar het cytoskelet van cellen. De nadruk van haar onderzoek ligt bij de microtubuli, die belangrijk zijn bij veel processen in de cel, met name de celdeling. Haar onderzoek is vooral van belang in het onderzoek naar abnormale celproliferatie, zoals kanker, neurodegeneratie en de verspreiding van pathogenen door de cel.
Akhmanova is in Moskou geboren, in een familie van wetenschappers, zo was haar oma een professor in Engels en taalkunde, haar vader een professor in de natuurkunde en zijn haar moeder en broer inmiddels ook gepromoveerd in de natuurkunde. Ze heeft gestudeerd aan de Staatsuniversiteit van Moskou, waar ze 5-jaar lang de biologie opleiding voor haar master volgde. Tijdens haar opleiding volgde ze vakken in celbiologie en biochemie. In 1989 ontving ze haar masterdiploma.
Na het behalen van haar master wilde Akhmanova eigenlijk in Rusland haar studie voort zetten, maar door het Perestrojka beleid in Rusland waren salarissen erg laag en was er bijna geen financiering voor onderzoek. Daarom besloot ze om met haar dochter naar Nederland te verhuizen om haar doctoraat te behalen. Ze is begonnen bij de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze in 1997 promoveerde. Ze heeft na haar promotie twee postdoc-projecten afgerond, waarvan de tweede aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2001 startte ze haar eigen onderzoeksgroep bij de afdeling celbiologie.
In 2011 stapte Akhmanova over naar de Universiteit Utrecht, waar ze nu nog steeds actief is en ze benoemd werd tot hoogleraar in cellulaire dynamica.
in 2018 ontving Akhmanova de NWO-Spinozapremie, de hoogste wetenschapsprijs in Nederland. Ook was ze van 2011 tot 2017 actief als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Microscopie, en is ze lid van de European Molecular Biology Organisation (EMBO) en van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.