Oud-ereleden

De UBV heeft in haar jaren vele ereleden gehad. Helaas geven zij na hun overlijden hun erelidmaatschap op.  De oud-ereleden die de vereniging heeft gekend zijn prof. dr. A.A. Pulle (1948), mevrouw prof. dr. J. Westerdijk (1952), dr. P.J. Kipp (1969), prof. dr. G.A. van Arkel (1991) en Harry Voorma. We zijn erg trots op ons oud-ereleden.


Harry Voorma

Zaterdag 21 februari 2015 is ons het droevige bericht ter oren gekomen dat ons erelid Prof. dr. Harry Voorma in de nacht van vrijdag 20 februari op 78 jarige leeftijd is overleden. Onze steun en medeleven gaan uit naar de familie en vrienden.

Bij mijn komst naar Utrecht in 1974 was er nog een subfaculteit, met een secretaris als hoofd, zonder enig faculteitsbestuur. Ik onderhandelde over een bedrag om nieuwe apparatuur te kunnen kopen. Er werd niet gepraat over onderwijs.

Bij het onderwijs was het invechten, de zoölogie was de grootste in aantal, had zich in het verleden rijk gegeten aan onderwijs, vnl. aan geneeskunde- en diergeneeskundestudenten. Ik was dus als freelancer begonnen, moest met het mes op tafel onderhandelen over mijn aandeel en herinner mij een prof. Van de Kamer, die ziedend bij mij binnen kwam waar ik de brutaliteit vandaan haalde om over cellen te praten.

De democratisering kreeg ook greep op de universiteit, we kregen een faculteitsraad met een decaan en een bestuur, waar ook een student in kwam.

De concentratie van de Biologie in de Uithof, in het voormalig tandheelkunde gebouw, gaf de nodige spanning, ook al omdat door de TVC operatie farmacie naar Utrecht kwam. Het spelletje kwartetten op het ministerie resulteerde eveneens in her verlies van tandheelkunde. Achteraf gunstig voor de verdere ontwikkeling van het zo langzaam aan  meer medisch-biologisch karakter van de studie.

Onderwijsvisie was er toen nog niet, het curriculum was een volledige afspiegeling van het aantal hoogleraren en lectoren, waardoor reeds enige differentiatie was opgetreden.

Enige praktijkervaring;

1. De duur van een vergadering is afhankelijk van de starttijdstip, gold met name voor de onderwijscommissie.
2.Er is een spanning tussen de macht van de decaan en de secretaris.
3.De biologieopleiding in Utrecht moet een algemeen karakter blijven houden, geen specialisatie in één richting.
4.De biologie moet beter op zijn tellen letten, de  faculteit zit de laatste tijd teveel in het verdomhoekje, relatief veel bezuinigingen in verhouding tot studentenaantal.
5.De collegialiteit tussen docenten is sterk verbeterd


 

UBV Wintersport

| Activiteiten | No Comments
1 t/m 9 januari Wist je dat de UBV-wintersportcommissie ieder jaar een super toffe wintersport organiseert? Ook dit jaar gaan we weer, en wel van 1 tot en met 9…

Vitamineborrel

| Activiteiten | No Comments
28 oktober 11:00 Jaja, het is weer tijd voor de Vitamineborrel! Dat betekent dat je op 28 oktober vanaf 11:00 bij de UBV-kamer weer de gezonde snacks kunt komen eten…

30 Seconds toernooi

| Activiteiten | No Comments
27 oktober Heeey, eindelijk weer fysieke activiteiten! De spelcie trapt dit af met een o zo geliefd 30 Seconds toernooi!! Wie houdt er nou niet van lekker fanatiek namen raden…

Wissel ALv

| Activiteiten | No Comments
20 oktober 18:00 Op woensdag 20 oktober 2021 zal de wissel Algemene Ledenvergadering plaatsvinden in de Senaatszaal van het Academiegebouw. Op deze ALv zal het 107e bestuur het stokje doorgeven…